Hjem / korpsdrift / Vedlikehold og rengjøring / Vedlikehold klarinett
Vedlikehold klarinett
Stell av klarinett
Vedlikehold av klarinett er viktig å tenke på: Hvordan står det til med instrumentet ditt? Har du klaviatur som henger seg fast eller dårlige puter? Hva med munnstykket ditt? Som treblåser har du mange ting å passe
Husk! Hardhendt behandling vil alltid gå ut over klaviaturet. Du er ofte sterkere enn det du tror du er. Når du tar klarinetten opp av etuiet må du passe på at den blir satt riktig sammen. Husk overføringsklaffen mellom øvre og nedre klaviaturdel.
Når du er ferdig med å spille skal klarinetten og munnstykket rengjøres med en klut som ikke loer, eller med en ”swab”. Det er viktig å fjerne vann under putene. Her kan du bruke et sigarettpapir.
Korkene på klarinettskjøtene tørkes rene. Ta på litt korkefett en gang i mellom.
Tips til vedlikehold av klarinett
Røret (flisa) gikk i stykker
Ja, det hender ofte. Røret er laget av bambus og er veldig tynt i den ene enden. Vær veldig forsiktig så du ikke ødelegger den på genseren din eller liknende.
Tips! Finn deg et nytt rør. Dette spiller du på i ca 5 minutter. Deretter lar du det få hvile. Dagen etter gjør du det samme igjen. På den måten gjør du røret bedre og bedre. Lag gjerne ferdig flere rør, og oppbevar dem i en reedguard. Da har du alltid gode rør når du skal spille. Sett alltid på rørbeskytteren når du ikke spiller.
Instrumentkroppen
Hold også instrumentkroppen ren for smuss og skitt, men ikke bruk vann når du skal gjøre rent instrumentet.
Munnstykket
Munnstykket kan du skylle i kaldt vann uten såpe. Ikke bruk varmt vann, da blir det ubrukelig etterpå, og nytt munnstykke koster ca 1200,-
Når du som spiller klarinett må spille i regnvær, husk å bruke regntrekk! Klarinetter må tørkes etter spilling i regnvær.